Zdravé polévky jsou velmi vhodnou volbou na oběd či na večeři a na podzimní dny přímo jako stvořené. Zahřejí a nepřiberete z nich, samozřejmě, pokud si k nim nedáte kopec pečiva nebo jiné kalorické doplňky.
Vybrali jsme pro vás 3 recepty, které vás nasytí a zároveň pomohou zhubnout.
Podzimní a zimní zeleninové polévky jsou plné vlákniny, která zasytí a potlačí chuť do jídla. Mají nízkokalorický základ: voda, zeleninový nebo kuřecí vývar a skvěle jejich dochutíte různými bylinkami a kořením, které podporují trávení.
I když mnoho polévek dnes seženeme ve formě polotovarů, nikdy není nad ty, které si sami připravíme doma. Tyto recepty se vyplatí vyzkoušet:
Cuketová-lasagnová polévka
Tato polévka je hustá, nabitá chutí a sytá a hodí se do Whole30 i Paleo diety. Neobsahuje žádné těstoviny, lasagne si připravíte z cukety nebo dýně.
Co potřebujete?
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 cibule, nakrájená na kostky
1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky
1/2 zelené papriky, nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku, přetištěny nebo nastrouhané
sůl a pepř
450 g mletého hovězího nebo krůtího masa, případně směsi
2 lžíce rajčatové pasty
2 lžíce kokosového mléka
1 polévková lžíce italského koření
1 lžička papriky
2 plechovky pečených rajčat nakrájených na kostky
4 šálky houbového vývaru
1 bobkový list
2 středně velké cukety

Zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriku a česnek. Zeleninu restujte asi 7 minut, dokud nebude téměř uvařená. Dochutíme pár špetky soli a pepřem.
Nyní přidejte do hrnce mleté maso. Pokračujte ve vaření zelenino-masové směsi, dokud maso nezhnědne. Pak vmíchejte rajčatovou pastu, kokosové mléko, italské koření a papriku. Povařte asi 2 minuty. Přidejte do hrnce nakrájená rajčata a houbový vývar.
Polévku promíchejte a do hrnce přidejte bobkový list. Hrnec přikryjte, plamen ztište 10 minut vše vařte. Pak promíchejte a vařte dalších 10 minut bez pokličky. Vyberte bobkový list a polévku a dochuťte větším počtem solí.
Škrabkou na zeleninu nakrájejte z cukety tenké nudle podobné lasagní. Otřete jejich papírovými utěrkami a přidejte do polévky.
1 porce obsahuje: 353 kalorií, 10,7 g tuku, 33,2 g sacharidů, 15,3 g cukru, 1 791 mg sodíku, 26,2 g bílkovin.
Kuřecí citronově-rýžová polévka
Tato polévka neobsahuje žádné přidané tuky a má vysoký obsah bílkovin, což z ní činí snadnější alternativu od jiných citronových krémové polévky.
Co potřebujete?
1 mrkev, nakrájenou
1 stonek celeru, nasekanou
¼ šálku rýže se středními zrny, například sushi rýže
4 šálky kuřecího vývaru
1 šálek vařených kuřecích prsou, natrhaných
3 velké vejce
1 odstavených citrón
2 šálky baby špenátu
Do vložte mrkev, celer, rýži a kuřecí vývar. Vařte doměkka, respektive, dokud se rýže nezačne rozpadat – 20 až 25 minut. Přimíchejte kuřecí maso a vaříme, dokud se nepřehřeje.
Rozšlehejte vejce s citronovou šťávou a postupně je zašleháme do horkého vývaru. Přidejte špenátové listy a promíchejte. Vařte, dokud nebude špenát jemný.
1 porce obsahuje: 163 kalorií, 5 g tuku (2 g nasyceného), 20 g sacharidů, 2 g cukru, 155 mg sodíku, 2 g vlákniny, 11 g bílkovin.
Zeleninová polévka s Quinoa
Tato vydatná polévka obsahuje kvalitní bílkoviny z kysaného čerstvou zeleninu. Můžete přidat také parmazán nebo uzené či bylinkové tofu.
Co potřebujete?
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nasekaná
3 mrkve, oloupané a nasekané
2 stonky celeru, nasekané
1 až 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny, jako je cuketa, žlutá tykev, paprika, sladké brambory nebo máslová dýně
6 stroužků česneku, lisovaných nebo mletých
½ čajové lžičky sušeného tymiánu
1 velká plechovka nakrájených rajčat
1 šálek quinou, dobře propláchnuta v cedníku s hustými oky
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky vody
1 lžička soli, podle chuti více
2 bobkové listy
špetka vloček červené papriky
čerstvě mletý pepř
1 plechovka fazolí nebo cizrny, opláchnuta a scezená
1 šálek nebo více nasekaného čerstvého kapusty nebo jiné listové zeleniny
1 až 2 čajové lžičky citronové šťávy, dle chuti
Rozehřejte olivový olej v hrnci na polévku, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Vaříte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nebude průsvitná – asi 6 až 8 minut.
Přidejte česnek a tymián. Míchejte asi 1 minutu. Vlijte nakrájená rajčata i se šťávou a za stálého míchání ještě pár minut povařte.
Přidejte quinou, vývar a vodu, 1 čajovou lžičku soli, 2 bobkové listy a špetku vloček červené papriky. Ochuťte čerstvě mletým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, hrnec částečně přikryjte. Potom opět snižte teplotu a nechte ještě dusit 25 minut.
https://bavinaszit.cz/jak-uhasit-spalujici-zar-v-povaze-berana-a-dalsi-zajimavosti-o-znamenich/
https://denikspecial.cz/setrete-sve-ruce-pri-jizde-na-kole-diky-gripum-a-omotavkam/
https://likeyou.cz/i-kdyz-jste-v-praci-velmi-vytizeni-nezanedbejte-obed-nejde-pri-nem-jen-o-jidlo/