Zdravé polévky jsou velmi vhodnou volbou na oběd či na večeři a na podzimní dny přímo jako stvořené. Zahřejí a nepřiberete z nich, samozřejmě, pokud si k nim nedáte kopec pečiva nebo jiné kalorické doplňky.

Vybrali jsme pro vás 3 recepty, které vás nasytí a zároveň pomohou zhubnout.

Podzimní a zimní zeleninové polévky jsou plné vlákniny, která zasytí a potlačí chuť do jídla. Mají nízkokalorický základ: voda, zeleninový nebo kuřecí vývar a skvěle jejich dochutíte různými bylinkami a kořením, které podporují trávení.

I když mnoho polévek dnes seženeme ve formě polotovarů, nikdy není nad ty, které si sami připravíme doma. Tyto recepty se vyplatí vyzkoušet:

Cuketová-lasagnová polévka
Tato polévka je hustá, nabitá chutí a sytá a hodí se do Whole30 i Paleo diety. Neobsahuje žádné těstoviny, lasagne si připravíte z cukety nebo dýně.

Co potřebujete?

2 lžíce extra panenského olivového oleje

1 cibule, nakrájená na kostky

1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky

1/2 zelené papriky, nakrájené na kostičky

2 stroužky česneku, přetištěny nebo nastrouhané

sůl a pepř

450 g mletého hovězího nebo krůtího masa, případně směsi

2 lžíce rajčatové pasty

2 lžíce kokosového mléka

1 polévková lžíce italského koření

1 lžička papriky

2 plechovky pečených rajčat nakrájených na kostky

4 šálky houbového vývaru

1 bobkový list

2 středně velké cukety

Zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, papriku a česnek. Zeleninu restujte asi 7 minut, dokud nebude téměř uvařená. Dochutíme pár špetky soli a pepřem.

Nyní přidejte do hrnce mleté ​​maso. Pokračujte ve vaření zelenino-masové směsi, dokud maso nezhnědne. Pak vmíchejte rajčatovou pastu, kokosové mléko, italské koření a papriku. Povařte asi 2 minuty. Přidejte do hrnce nakrájená rajčata a houbový vývar.

Polévku promíchejte a do hrnce přidejte bobkový list. Hrnec přikryjte, plamen ztište 10 minut vše vařte. Pak promíchejte a vařte dalších 10 minut bez pokličky. Vyberte bobkový list a polévku a dochuťte větším počtem solí.

Škrabkou na zeleninu nakrájejte z cukety tenké nudle podobné lasagní. Otřete jejich papírovými utěrkami a přidejte do polévky.

1 porce obsahuje: 353 kalorií, 10,7 g tuku, 33,2 g sacharidů, 15,3 g cukru, 1 791 mg sodíku, 26,2 g bílkovin.

Kuřecí citronově-rýžová polévka
Tato polévka neobsahuje žádné přidané tuky a má vysoký obsah bílkovin, což z ní činí snadnější alternativu od jiných citronových krémové polévky.

Co potřebujete?

1 mrkev, nakrájenou

1 stonek celeru, nasekanou

¼ šálku rýže se středními zrny, například sushi rýže

4 šálky kuřecího vývaru

1 šálek vařených kuřecích prsou, natrhaných

3 velké vejce

1 odstavených citrón

2 šálky baby špenátu

Do vložte mrkev, celer, rýži a kuřecí vývar. Vařte doměkka, respektive, dokud se rýže nezačne rozpadat – 20 až 25 minut. Přimíchejte kuřecí maso a vaříme, dokud se nepřehřeje.
Rozšlehejte vejce s citronovou šťávou a postupně je zašleháme do horkého vývaru. Přidejte špenátové listy a promíchejte. Vařte, dokud nebude špenát jemný.

1 porce obsahuje: 163 kalorií, 5 g tuku (2 g nasyceného), 20 g sacharidů, 2 g cukru, 155 mg sodíku, 2 g vlákniny, 11 g bílkovin.

Zeleninová polévka s Quinoa
Tato vydatná polévka obsahuje kvalitní bílkoviny z kysaného čerstvou zeleninu. Můžete přidat také parmazán nebo uzené či bylinkové tofu.

Co potřebujete?

3 lžíce extra panenského olivového oleje

1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nasekaná

3 mrkve, oloupané a nasekané

2 stonky celeru, nasekané

1 až 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny, jako je cuketa, žlutá tykev, paprika, sladké brambory nebo máslová dýně

6 stroužků česneku, lisovaných nebo mletých

½ čajové lžičky sušeného tymiánu

1 velká plechovka nakrájených rajčat

1 šálek quinou, dobře propláchnuta v cedníku s hustými oky

4 šálky zeleninového vývaru

2 šálky vody

1 lžička soli, podle chuti více

2 bobkové listy

špetka vloček červené papriky

čerstvě mletý pepř

1 plechovka fazolí nebo cizrny, opláchnuta a scezená

1 šálek nebo více nasekaného čerstvého kapusty nebo jiné listové zeleniny

1 až 2 čajové lžičky citronové šťávy, dle chuti

Rozehřejte olivový olej v hrnci na polévku, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Vaříte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nebude průsvitná – asi 6 až 8 minut.

Přidejte česnek a tymián. Míchejte asi 1 minutu. Vlijte nakrájená rajčata i se šťávou a za stálého míchání ještě pár minut povařte.

Přidejte quinou, vývar a vodu, 1 čajovou lžičku soli, 2 bobkové listy a špetku vloček červené papriky. Ochuťte čerstvě mletým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, hrnec částečně přikryjte. Potom opět snižte teplotu a nechte ještě dusit 25 minut.

- A word from our sposor -

spot_img

Dopřejte si zdravé polévky, v tyto dny zahřejí a pomohou i zhubnout